A felsőoktatásról ismét…

2010.07.22. 14:18

Ma hirdetik ki a ponthatárokat, és eldől, hogy melyik iskolába menyi pontot érnek az adóforintjaim. Mert ez nem csak a felvételről szól, hanem arról is, hogy ki jut költségtérítéses iskolai helyhez. Azaz kinek fizeti az állam azt, hogy tanulhasson egy klassz szakmát, majd itt hagyja az országot, úgy hogy kedvezményes kollégiumba is járhat, ingyen kapja az orvosi ellátást stb, stb.
Nekem évek óta vesszőparipám, hogy nem kívánom én fizetni az adómból, azt, hogy mások továbbtanulhassanak. Nem azért, mert nekem is ki kellett fizetnem minden egyes forintot, hanem azért mert semmi közöm ahhoz ki mit tanul, kiből mi szeretne lenni. Gyakorlatilag szarok rá.
Miért közteher az, hogy a szomszéd kispista fogorvos akar lenni? Miért az adófizetők fizessék ki azt, hogy utána gennyesre keresi magát? Küzdjön már meg a diplomáért és ne csak úgy, hogy seggel, hanem úgy hogy a saját pénzét, vagy a családja pénzét teszi a kérdésre. Mindjárt másképpen állna a sok fesztiválozó fiatal szája, ha az egész nyarat kellene végigdolgoznia azért, hogy meglegyen a következő félév tandíja.
Tehát még egyszer csak, hogy mindenki értse:
  • Az állam húzza ki a belét a felsőoktatás finanszírozásából
  • Aki diplomát akar kezdjen el dolgozni, hogy meglegyen a tandíjra.
  • Az iskolák is optimalizálnák a kiadásaikat, ha állam nem állna mögöttük
  • Aki meg okos, biztos talál valami magán ösztöndíjat
Remélem mindenkit felbosszantottam! Az is volt a célom és az, hogy ismét hangsúlyozzam, azt hogy nem kívánok mások helyett fizetni.

 

 


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagoj ur 2010.07.25. 23:23:40

Éppen tegnap beszélgettünk egy barátoméknál, hogy ki milyen nyári melót csinált anno azért, hogy tudja finanszírozni (legalább részben!) a tanulmányait. Volt kukorica-címerezésen át RC-Kóla üzemen keresztül matek-fizika magánoktatásig, amivel nyaranta és iskolaidő alatt is összeszedtünk egy kis pluszpénzt. És emellett nekünk még volt tandíj is, úgyhogy azért volt érdemes hajtani kurvára a jó átlagra, hogy legalább azt ne kelljen kifizetni.

Én még persze nagy király voltam, mert nekem koleszra és kajára nem kellett költenem.

Igen melegen ajánlom én is a most diákoskodóknak, hogy próbálják ki csak egy éven keresztül, hogy milyen magukat eltartani. Talán tanulnak egy kis emberséget, mert hogy a mi kis cégünkhöz is mekkora nagy arc fennhéjazó, nulla tudású de hatalmas fizetést váró emberek szoktak jönni, az igazán varázslatos.

bagoj ur 2010.07.25. 23:27:23

Ja, Joee hogy ki ne maradj a szórásból, ez egy elég nagy baromság:

"Az iskolák is optimalizálnák a kiadásaikat, ha állam nem állna mögöttük"

Ilyen iskola NINCS. Mivel az iskolának lényegében nincs bevétele, úgy tudja optimalizálni a kiadásait, hogy bezár. Az iskola arra van hogy tanuljanak az emberek, és ez az államnak egy óriási megtérülés lesz később, munkaerő formájában. Tehát az állam igen jól csinálja, ha szórja be a minél több pénzt az oktatásba, persze értelmes célokra, nem kakaóbiztos billentyűzetre meg szaros digitális táblára, hanem a megfelelő képzési szint elérésére, a hiányszakmák iránti érdeklődés felkeltésére stb.

szucsjoee 2010.07.26. 08:21:31

Nincs igazad, mert egy iskolának igenis lehet bevétele. Pláne felsőoktatási intézménynek. Kutatások, szabadalmak, bérmunkák, amit a hallgatókkal végeztetnének el. Nem egy ilyen van. Persze kell minimális állami dotáció, de a tandíjjak és az egyéb pénzszerzési alternatívák miatt igen is lehet Önfenntartó egy iskola. Az állami dotáció pedig csak és kizárólag pályazati úton mehetne, annak függvényében, hogy ki mit mutat fel...

szucsjoee 2010.07.26. 08:24:01

Ja, az meg hogy munkaerő formájában térül meg, megint csak kérdéses, mert a diplomások nagyon nagy százaléka vándorol el az országból, vagy olyan külföldi multinál helyezkedik el, ami eleve nem itt fogja a nyereséget visszaforgatni, amit megtermel a dolgozó. Legfeljebb a kötelező járulékokat fizeti ki.

bagoj ur 2010.07.26. 16:52:58

@szucsjoee: Egy iskola nem tudja a bevételeiből fedezni a kiadásokat, ha ezt nem érted akkor a további vitának nincs helye, menj el a legközelebbi egyetemre és ismerd meg, hogyan működik. Az állam pont arra van, hogy az ilyen intézményeket segítse. Ha mindenki nyereséges lenne, nem lenne szükség államra, és máris beköszönthetne a jó öreg anarchia. :)

Arról nem az iskola és nem a diák tehet, hogy az állam a végzősöknek nem képes megfelelő körülményeket teremteni. Tipikusan a jobb orvosok azért mennek el, mert kint jobb életszínvonalon élhetnek, hát hülyék lennének nem menni. Akkor most eljutottunk az egészségügyhöz, aminek szerinted szintén el kell tudnia tartania magát és nem a Te pénzedből kellene élősködnie és ezzel ismét visszakerültünk az első bekezdés végéhez.

Ami engem az egészben zavar, az az, hogy a friss diplomások azt hiszik, 1) mindent tudnak, 2) mindent jobban tudnak, 3) az egész világnak le kéne borulni előttük.

krecsigabi 2010.08.31. 21:12:16

Hmmm...
Ne haragudj, de azt kell hogy mondjam, itt alapjaiban van gond a gondolkodással. Soha nem rendelkeztél az adóforintjaiddal, és nem is fogsz, ez nem kívánságműsor. Egész egyszerűen nincs rálátásod, ezért még véleményezési jogod sincs arra, mire kell fordítani az adóforintjaid - és most tegyük félre azokat az információkat, amik az állam helytelen működéséről, és rossz finanszírozásáról szólnak. Egy tökéletes államban sem tudják az adófizetők, mire megy el a pénzük. Azt dönthetik el négy évente, hogy kire bízzák.
Egyébként igenis van közöd ahhoz, hogy ki mit tanul. Szinte biztos, hogy nem a szomszéd kispista lesz a fogorvosod, de voltál már fogorvosnál, és akkor nem jutott eszedbe hogy neki nem adtál engedélyt az iskoláztatására. Légy erős, szerintem ő egy ruppót nem fizetett az orvosiért. És azért volt közteher az iskoláztatása, mert nem te voltál az egyetlen páciense. És ez csak a fogorvos példája, amit Te hoztál fel. Szücsi, bagoj ur -nak igaza van, nem lehet egy iskola önfenntartó, nem gondoltad ezt sem át. A kutatások finanszírozásához éppenhogy pénz kell, az nem hozza. A szabadalmakról a nemrég hírbe hozott elektromos autó jutott eszembe, amit egy magyar egyetem hallgatói készítettek a saját kezükkel saját kútfőből. Óriási dolog, a bringa több energiát termelt menet közben, mint amennyit fogyasztott.(!) Pont kitörölhetik a seggüket vele, mert amíg van olaj a bolygón, addig nem fogják megvásárolni még a szabadalmat se. De ha van is olyan ötlet, amit megvesz valaki, az is csak a feltalálót illeti, az iskolát nem. És a bérmunka a harmadik. Hát nem tudom mire alapozod azt, hogy "nem egy ilyen van"... Erre légyszi mondj konkrét példát, mert nekem csak a gyakorlatozó főiskolások jutottak eszembe, akik megint csak nem az iskolának csinálnak bevételt.
Azzal egyetértek, hogy bosszantó a bejegyzés. Szerintem mások bosszantása nem lesz attól legitim, hogy bevallod hogy ez volt a célod. Hány évvel adnál kevesebbet annak a gázolónak, aki azt mondaná, hogy szándékosan ütötte el embertársát?
süti beállítások módosítása