Jogvédelem

2007.11.09. 08:39

A minap az egyik partnerem kapott egy levelet a BSA-tól. Ez nem extrém, hiszen ez a civil szervezet is küzdjön csak a jogaiért ellenben a tartalmán egy kicsit elgondolkodtam.

 „Felhívjuk a figyelmüket, hogy az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a BSA

együttműködésének eredményeként megszületett egy szoftverek számviteli nyilvántartására vonatkozó irányelv/ajánlás, amely részletesen tartalmazza a szoftverek - mint immateriális eszközök nyilvántartásara vonatkozó számviteli elvárasokat.

Ezen irányelveknek/ajánlásoknak megfelelően az APEH az általános revízió során a jövőben ellenőrzi a szoftverek beszerzésének jogszerűségét és az előírásnak megfelelő számviteli nyilvántartását, a társaságok által használt (és a tárgyi eszközeik között nyilvántartott) összes számítógép vonatkozásában.”

Tehát, ha figyelembe veszem a BSA tagok névsorát akkor a következő dogokat látom és itt most a teljesség igénye nélkül, ADOBE, HP, IBM, INTEL,MICROSOFT.

Amit szerintem minden cég használ, az MS WINDOWS, ACROBAT READER.

HP szoftverekről a driver CD-ken levőkőn kívül nagyon nem tudok, de lehet, hogy én vagyok tájékozatlan, Ez vonatkozik a IBM és az INTEL cumókra, bár szerver operációs rendszerekre is, de azokkal a halandó ritkán találkozik.

 
Szóval a fent idézett levélrészlet alapján az APEH revízió folyamán ellenőrizni fogják a revizorok, azt, hogy mennyi számítógép van a cégben és hogy mindegyikre van e vásárolva windows. Tájékoztatásul közlöm, hogy ezt nem ellenőrizhetik. Szerintem.

Akkor ellenőrizhetnék, ha én csak windowsal vehetek számítógépet és akkor ellenőrizhetnék, ha én ezen számítógépeken csak és kizárólag windowst futtathatnék.

Tudom vannak más szoftverek és szoftvergyártók is felsorolva, de én itt egy egyszerű irodát veszek figyelembe, ahol van 10 munkaállomás, 2 scanner, 2 nyomtató és egy kiszolgáló, amin akkor sem futna windows, ha az lenne az egyetlen operációs rendszer.

A cég vásárolt mondjuk 5 éve 5 Windows XP-t meg 5 officet. A számlák a könyvelésben. Ezenkívül a cég alkalmaz mondjuk a maradék 5 gépen linux-ot, mert nem szükséges a windows egy webes alkalmazáshoz és az ügyviteli rendszer teljesen webes alkalmazás.

Viszont nekem azt a revizoroknak bizonyítani kell, hogy nincs szükségem a MS, vagy az egyéb cégek szoftvereire. Ismerve a revizorok képességeit, ez szinte lehetetlen, hiszen ők csak az tudják, amit beléjük sulykolnak.

Viszont az állam ezzel megint hibázik, hiszen megint hagyja magát befolyásolni egy civil szervezet által és meg van emiatt győződve arról, hogy csak az elképzelhető amit ez a civil szervezet ajánl.

Tájékoztatásul közölném, hogy én magam tudok, illetve dolgozok több olyan szerverrel, amelyen nem WINDOWS van és APEH számítógépparkjához tartozik.

Ezekre, hogyan is vonatkozik ez az ajánlás? Kíváncsi vagyok, hogy ezekről a számviteli szabályoknak megfelelő nyilvántartás van e?


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomgape 2007.12.26. 23:35:49

Intel = egy l

szucsjoee 2007.12.27. 07:12:00

Köszönöm a Jézuskának, hogy rávilágított a helyesírásom sötét foltjára...
Most már helyesen írtam...
süti beállítások módosítása