Megy a cirkusz a ZP és a RIO körül, mert az államigazgatás sem tudja igazán, hogy mit akar. Viszont az én meglátásom az, hogy nem is kell tudnia, hanem megfelelő törvényi szabályozással egyértelművé kell tenni, hogy mit lehet és mit nem. A gond az, hogy néhány hivatalnok, bürokrata, megélhetési politikus próbál ezeken a dolgok nyerészkedni. Ha egy önkormányzati törvény szépen körbeírná, hogy mi mibe kerül, akkor nem lenne ilyen probléma. Mire is gondolok konkrétan?

 
Mondjuk van egy hely a városban, ami az önkormányzat kezelésbe tartozik. Egy közterület. A nevében is benne van, hogy „köz”-terület, tehát effektív mindenkié. Az önkormányzatnak határt kell szabnia, abban, hogy a térre ne sátorozhasson ki bárki. Ez eddig egyértelmű. Mivel tud korlátozni? Területfoglalási díjjal. Ezzel sincs semmi baj. Viszont a területfoglalási díj mértékét mindig egy adott önkormányzat határozza meg. És ez itt a gond. Ezt egységesíteni kell. Meg kell határozni, hogy kereskedelmi célból kívánom foglalni a területet vagy nem. Ha igen akkor a területfoglalási díj a forgalom x százaléka, és csók. Nincs duma. Be kell fizetni. Csalni nem lehet, mert minden nap ellenőrizni kell Őket, hogy adnak e nyugtát, számlát, bármit. Azért a forgalom x százaléka, mert ha nyereségalapúra tennénk, akkor gyorsan eltűnne a pénz. A forgalamat meg nehéz eltűntetni. Ezeket a helyeket évente újra kellene pályáztatni, és a legtöbbet kínálónak kell odaadni.
Asszem ez megoldott. Ha nem kereskedelmi, hanem mondjuk bármi más célból kell a területhasználat, akkor is meg lehet határozni egy NM alapú fix díjat amit napokra kell lebontani. Mondjuk nekem kell 2 NM a tiszapartból, mert oda kívánom telepíteni a kikötő pontont a hajómnak akkor meg kell határozni egy összeget rá. Mondjuk napi 10 Ft/nm. És kész. Itt is természetesen meg lehet azt tenni, hogy pályáztatni évente. Persze ha napi területfoglalás kell, mondjuk egy párt kampányeseménye miatt. Ott is azt lehet mondani, hogy kell 10000 nm 1 napra és itt a tarifa más mondjuk 5 ft, akkor az összeg leszurkolása után lehet menni gyűlni.
Nem a lehúzás a lényeg, hanem az átláthatóság. Ne egy aktakukac döntsön, hanem egy erős törvény, ami kötelezi az aktakukacot is, és tájékoztatja az állampolgárt arról, hogy mit tehet mit nem.   

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szucsjoee.blog.hu/api/trackback/id/tr762907425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása