Mi lehet az igazság?

2009.01.09. 08:39

Összeveszett két állam ennek következménye, hogy nem érkezik elegendő gáz az orosz anyácskától. Az ukránoknak drágábban akarják adni a gázt ezért ők cserébe több tranzitdíjat kérnek az országukon keresztülmenő gázból. Ez idáig helyénvaló. Csakhogy amig meg nem állapodnak, addig elzárták a gázcsapot. Ez is rendben van, mert a pontos elszámolás a barátság alapja. Mi nincs rendben? Az, hogy Európában nagyon sok állam függ ettől a gáztól és különböző szerződések garantálják a gázszállítás biztonságát.

Ezután a bevezető után jön a kis országunkat érintő kérdés, hogy tulajdonképpen mennyi tartalék gáz is van az országban?

Első hírekk azt mondták, hogy 2 hónapra azaz 60 napra elegendő a gáztartalék. Aztán az ezt követő hírek szépen lassan csökkenteni kezdték ezt a számot. Jelenleg 21 napnál tartunk, de mégis kérünk külföldről és adunk is el külföldre. Hogy is van ez?

Ha ilyen kevés, akkor miért adunk el? Ha meg nem kevés akkor miért veszünk?

Az igazság szerintem az, hogy kb 2 hétre elegendő a tartalék, de azt majd akkor kommunikálják, ha tényleg baj lesz.

Addig meg reménykednek benne, hogy megoldódik a krizis.

Afelől természetesen nincs illúzióm, hogy megoldódik. Az oroszok odacsapnak az ukránoknak és rend lesz. Nem fogják hagyni, hogy a legnagyobb bevételt termelő exportcikkük ne kerüljön a vevőkhöz. Európa pedig nem fog tenni semmit. Nyugodt szívvel fogja az emberi jogokat semmibe venni egy kis gáz miatt.

Én mit csinálnék? A meglevő gáztartalékokat felhasználnám. És soha többet nem vásárolnék ilyen megbízhatatlan eladótól. Jah, hogy az országunk rá van szorulva? Dehogy van…

Annyi az alternatíva, hogy csak na… Csak neki kellene állni és azt erőltetni.

Egy példa: Senkinek nem kell egy modern szemétégető. Minden település sikoltva tiltakozik, hogy nála legyen egy ilyen építve. Nodekérem egy ilyen szemétégető melegvízzel és távhővel egy várost el tud látni.

Példa2: Irgalmatlan mennyiségű termálvíz van az országban. Néhány helyen már használják. Tessék támogatni az ilyen megoldásokat. Hiszen ha már 15 fokos víz kering benne, az is jobb mintha nem kering benne semmi. És a 15 fokos vizet könnyebb 30 fokra felfűteni mint a befagyottat.   

A bejegyzés trackback címe:

https://szucsjoee.blog.hu/api/trackback/id/tr53866852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása