A múltkori postomban írtam az országban levő aktív munkaerő és a szociális rendszer miatti jólétben élők arányáról. Közben egy pár napig most figyeltem a politikát és hallgattam, hogy mit mondanak, hátha van valamennyi sütnivalójuk, de nincs.

Az alapprobléma, hogy Magyarországon a nemzeti összterméket másfél millióan termelik meg és alakunk kishazánkban kb 10 millióan. Tehát azon felül, hogy megtermelem a magamét minimum még 6 embernek a szociális hálóját is fenn kell tartani.

Ez csak úgy lehetséges, hogy az aktív termelőerőket olyan adórendszerrel állítjuk szembe, hogy megfordul a fejében, hogy akarom e ezt csinálni.

Miért is mondom ezt?

Vegyük például saját magamat. Egy szabadúszó szellemi foglalkozású egyed vagyok. A szabadúszó az azt jelenti, hogy van egy 3milla törzstőkéjű Kft.-m amit a közvetlen családtagommal ketten birtoklunk. A magyar jogrendszer elvárja, hogy minden Kft-ben dolgozzon valaki hivatalosan, hiszen ha nem dolgozik bejelentve senki, akkor hogyan termel?

Logikailag rendben is van, de…

Amiatt, hogy ne baszkuráljon mindenki és hogy legyen jogom orvosi ellátást igénybe venni emiatt bejelentettem magam a saját vállalkozásomban 8 órás időre. Az igazság az, hogy ez így van jó, hiszen a cégben dolgozom hivatalosan is. Tehát enyém a Kft és csak én dolgozok benne. Amit a Kft megtermel azt csakis én termelem meg. Ezért én úgy gondolom, hogy Kft, által megtermelt javak engem illetnek, de ez nem így van.

Kezdjünk el egy kicsit számolni.

Van mondjuk 4 olyan ügyfele a Kft-nek aki havonta fizet 4*200 000 Huf+áfát a szolgáltatásaimért, ami baromi jól hangzik egy szimpla közalkalmazottnak, de nézzük csak mivel jár ez, tehát vizsgáljuk meg a kiadási oldalt.

 

Könyvelő

24 000 Ft

Bankszámlavezetés

4 000 Ft

Közlekedési költségek

120 000 Ft

Telekommunkációs költségek

50 000 Ft

 

Ezek a járulékos költségei annak, hogy, partnerekkel tartom a kapcsolatot, az hogy van a vállalkozásom. Ráadásul szerintem én még elég visszafogott is vagyok. A telekommunikációs költség sem sok ahhoz képest, hogy többféle alternatívával rendelkezem a világhálóra való csatlakozáshoz. A közlekedési költségek sem olyan elszállósak, ha belegondolok, hogy 5x parkolok a városban és egy ezres oda is. Mindegy, nem részletezem ezt a dolgot tovább a lényeg, hogy 198 000 Huf +áfa kiadása a Kft-nek mindig van egy hónapban Már csak kb 600 + áfa maradt A teljes bevétel két százalékát helyi adóként be kell fizetni az önkorinak, tehát az is bruttó, 18 000 Huffot ebből az összegből  Azért bruttót mert elvileg bruttó forgalom után számolják az iparűzési adót, de ha nem nyugodtan fel lehet koncolni. Nem ezen a 2000-en fog múlni a számítás lényege. Aki egy kicsit is előrelátó vállalkozó, az képez valamennyi tartalékot. Én most mondjuk azt mondom, hogy 200 nettót tartalékolok a következő hónapra

Maradt tehát 380 e amit bérköltségre fordíthatok

Ez kb 280 e bruttóra jön ki.

Mert a vállalkozásomnak be kell fizetni utánam a munkáltatói járulékokat és az bizony esetünkben 95750 Huf. És még  nekem is be kell fizetnem az szja és egyéb himihumi szarokat 122900 Huf értékben.

Nah és mennyi nettóért küzdöttem egész hónapban? 157 100 Huf

Ez az én pénztárcámban levő pénz.

Nézzük csak mennyit is vesz vissza az állam? Mert ugye képeztem tartalékot is amit konkrétan nem tudom, hogy hogyan is számol, de társasági és különadó vonzata van, ami 20% , tehát a kis félretett céges pénz egy része is megy a levesbe konkrétan 40 000 huf

A cégnek maradt tehát 160000 Huf-ja

Ha én ezt ki akarom venni osztalék formájában, ami 35 %-os kulccsal adózik, Akkor ebből még 56000 ezret betolok az államnak osztalék adó címszóval. A maradék 104000 Hufot, pedig a hatályos SZJA alapján leadózom, ami úgy még 36400 az államnak, tehát nekem innen még lejöhet egy olyan 67000 huf.

Adók


Munkabér adóterhe

218 000 Ft

Iparűzési adó

18 000 Ft

Áfa

11 000 Ft

Társasági adó

40 000 Ft

Osztalékadó

56 000 Ft

SZJA az osztalék után

36 400 Ft

 

 

Összesen

379 400 Ft


Tehát irdatlan erőfeszítések és céges manőverek árán a megtermelt 800+áfa-ból lett 224000 Huf. Ami az én véleményem szerint mondjuk a nettó cég bevételem 27%-a  és 73%-ot fizettem az országnak. De ha bruttó értéken veszem akkor még többet.

Nem tudom érthető e, hogy miért kezdek haragudni ezekre a tehetetlen majmokra. Persze azt is tudom, hogy az a nettó végösszeg az akár sok is lehet egy tanárnak. Csak nincs szinten a befektetett munka. Mert én még szabadságra is laptoppal megyek és mondjuk tényleges szabadság 1 hét, mert ha máskor is kiírom a magam a munka törvénye szerint szabadságra, ezt az ügyfelek nem tartják tiszteletben, mert miért is tennék.

Hogyan tudnék fejlődni? Növelnia cégem bevételét? Ha mondjuk a 379000 Huf adóból, csak 179000 Kellene befizetnem az államnak és a maradék 200e-ből, mondjuk felvennék egy dolgozót, aki már többet tudna termelni és utána felvehetnék még egyet és még egyet.

Csakhogy, ha 200-al kevesebbet fizetnék, akkor melyik nyugdíjas halna éhen, vagy melyik cigány család nem tudna bejutni ingyen a faluból a városban levő hidromasszázs kúrájára???

Lehet hamarosan ennek az országnak kevesebbe lesz egy szellemi szabadfoglalkozásúból, egy olyanból aki minden hónapba a bevétele 73%-át odaadja, a rászoruló szegény cigány nagycsaládoknak, buziknak, politikusoknak, nyugdíjasoknak…


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása