én is a nyugdíjról...

2010.12.01. 21:04

Nah megszületett a gondolat ezzel a magánnyugdíj izével kapcsolatban bennem is.

A lényeg, hogy a korosztályom a jelen demográfia helyzet mellett nem tud majd nyugdíjat kapni, mert egyszerűen nem lehet majd annyi aktívat találni aki fent fogja tudni tartani a rendszert.
Az szerintem halál biztos.
Az, hogy az állam mit garantál, vagy mit nem az teljesen lényegtelen, mert a jelenlegi kormány úgy sem fog már semmi tenni akkor. Minden mondat és ígéret amit most mond 10 év múlva már okafogyott lesz.
Ezt tudják Ők is és éppen emiatt lóg ki a lóláb.
Itt mindössze arról van szó, hogy a strukturális állami átalakítások helyett egyszerűen ezzel a pénzel most foltozni és kozmetikázni fognak. Attól még lehet, hogy nyilvántartják, hogy mennyi lett befizetve, de annak semmi de semmi jelentősége, hiszen egy számból ami a nyugdíjfolyósító adatbázisában lesz, nem lehet majd megélni. Mert, hogy pénz nem lesz mögötte az biztos.
Szerintem inkább azon kellene elgondolkodni, hogy milyen rendszerre cseréljük le a jelenlegi nem túl szerencsés nyugdíjrendszert.
 
Van egy elképzelésem, de a kivitelezhetősége számomra is kérdéses.
Jelenleg minden munkavállaló és a munkáltatója egy munkavállaló után a dolgozó szuprebruttójának 34%-át fizet ki nyugdíjtípusú járulékok céljára. Természetesen ez jelen pillanatban szükséges, mert a nyugdíjban levő rokonokat így sem veti fel a korpa.
Viszont az igazságos rendszer szerintem az lenne, hogy az állam megállapítana egy egészséges százalékot amit ilyen célra kell elkülöníteni a fizúból.
Mondjuk 30%-ot nyitó év 2011. a nyitó évben mind a 30 százalék a közöny nyugdíjkasszába megy. Eltelik egy év akkor 1 %-al én rendelkezem, hogy milyen egyéni megtakarítási formába kerüljön 29%-al az állam.
A következő évben már 2 %-al rendelkezem és így megy ez 30 évig.
30 év múlva gyakorlatilag kivezettük az állami nyugdíjrendszert és csak is öngondoskodás van a buliban.
Viszont 30 év alatt gyakorlatilag felszámolható a mostani áldatlan állapot illetve a természet sokban tesz ezért.

 

 


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása