Történet: Vennél egy lakást amit ujjépítésűként hirdetnek. Elmész megnézed és azt látod, hogy tényleg szerkezet-kész. Tehát te ezt újnak minősíted. Aztán jön a döbbenet. Az adásvételi szerződésen egy magánember neve van és nem egy cégé. Ez azért érdekes, mert el sem tudod képzelni, hogy a picsába vállalhat garanciát egy magánember egy komplett 14 lakásos társasházra. Aztán egy kicsit beljebb ásol a dologba. Először megvizsgálod, hogy mennyi illetéket kell fizetned a megvásárolni kívánt ingatlanra.

Mivel új emiatt 15 millió forintig illetékmentes és az e fölötti rész pedig 6%-al adózik. Tehát az illetékfizetés kötelezettség 100k forint alatt marad. De mitől számít újépítésűnek? Attól, hogy az ember az építető cégtől vesz meg. Tehát, ha ez a cég, valahogy átjátszotta a cégvezető nevére az ingatlant, akkor már nem számít új építésűnek és 4 millió forintig 2% és az a fölötti összeg 6%-al illetékeződik.

Tehát ha kinézel egy 16 és fél millás szerkezet-kész lakást, akkor erősen a különbség 750K forint. Ami nem elenyésző, ha figyelembe kell venni, hogy ezt az illetékhivatal gyakorlatilag 45 napon belül ki is szabja.

Miért is nem kell sajnálni az építőiparban vállalkozókat? Mert az illetékmentességet ők remekül ki tudják használni adózási szempontból.

Hogyan is nézhet ki a gyakorlatban a történet:

A cég megvesz egy ingatlant és elkezd rá építeni, felhúzza a fő falakat és rárakja a tetőt, majd kitalálja a lakáselosztásokat. A falak megvannak elszeparáltak a lakások ezzel ő gyakorlatilag csinált egy szerkezet-kész házat, erre már adnak külön helyrajzszámokat asszem. Ezután, mivel a cég vezetője rakott be az építkezésbe magánpénzt, cserébe ő veszi meg a berakott áron, de az illetékmentes határ alatt a lakásokat. Gyakorlatilag ingyen. Ettől kezdve az értékesített lakásokat ő már magánemberként adja tovább és fizet érte 25% adót. De ha cégként adná, akkor kellene fizetnie, áfát, meg a cég forgalma után mindenféle himihumi dolgokat, kb 60% értékbe és még utána kellene kivennie a cégvezetőnek a nyereséget ami gyakorlatilag a végére olyan 25% lenne jó esetben. Tehát az építő 50 % al többet kaszál így mintha cégként adná el.

Én nem sajnálom tőlük, mert ez okos módszer. Igaz egyféle adóelkerülés, de akkor is briliáns, csak sok magánpénz kell hozzá, de ha van akkor több marad.

Mikor derül ez ki?

Az adásvételi szerződés aláírásakor, vagy akkor sem, mert az emberek nem gondolkodnak ezen. Én is csak azért gondolkodtam el, mert igénybe akartam venni az új lakás utáni illetékmentességet és kiderült, hogy nem közvetlenül vásárolnám az építtetőtől. Azaz de, csak mégsem. Hiszen az építtető cég nem egyenlő az építető cég vezetőjével.

A másik nagy kérdés az, hogy ha én erről a tudok és mégis megveszem a lakást, akkor nem válok e bűnrészessé???

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szucsjoee.blog.hu/api/trackback/id/tr751131190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagoj ur 2009.05.25. 11:57:56

Mi? De nem értem, ha a cég a saját vezetőjének adja el, akkor is kell utána ÁFÁt meg adót fizetni; és nem adhatja el 1 Ft-ért mert az APEH rögtön ott van a nyakán. A Te lakásodnál valszeg illetékhatár alatt vette meg papíron. Szóval csak annyit úszik meg, amennyi az osztalékadó meg az egyéb "kinyerési kőccség" lenne. Szóval nem 50%-ot nyer, csak mondjuk egy erős 20-at.

Vagy rosszul gombolom?
süti beállítások módosítása